Scena

Ai muncit multe ore pentru a-ti planifica evenimentul. Nu face greseala sa optezi pentru o scena gresita. Daca scena ta nu este suficent de mare pentru prezentatori, entertaineri sau destul de inalta pentrua fi vizibila audientei, evenimentul tau nu va avea succes, iar invitatii nu vor fi atenti la ceea ce se intampla pe scena.

Si nu uita ca pe scena nu sunt numai actorii evenimentului, ci pot fi amplasate sisteme audio, sau alta aparatura..Sunt multe principii dupa care poti alege o scena:

Dimensiunile scenei

Suprafata scenei depinde de :
Activitatiile de pe scena
Suprafata trebuie sa fie suficient de mare pentru a fi suficient spatiu la activitatiile propuse. Astfel trebuie tinut cont daca pe scena va fi un vorbitor, o formatie, sau un grup de dansatori .

 • Podium scena
 • Podium scena cu scara de acces

De suprafata incaperii Amplasarea scenei trebuie sa fie corecta in incapere. Nu iti doresti ca scena sa para prea mica intr-un loc mare sau invers. De exemplu daca ai un singur prezentator se folosestea o scena mica, dar intr-un spatiu de eveniment mare scena trebuie sa fie proportionala cu incaperea .

 • Scena mobila cu dimensiuni configurabile
 • Scena fixa

De ce se afla de jur imprejurul scenei Trebuie tinut cont si de restul de lucruri amplasate in jurul scenei .De exemplu daca se monteza niste ecrane de videoproiectie pe fiecare parte a scenei, sau daca in jurul scenei vor fi montate si alte elemente de logistica: scaune, mese, etc.

 • Videoproiectie stanga dreapta scenei
 • Videoproiectie stanga dreapta scenei

Inaltimea scenei

Inaltimea scenei este foarte importanta si alegerea ei depinde de mai multe variabile : daca audienta este in picioare sau sta pe scaune, daca sunt unul sau mai multe persoane pe scena, sau de ceea ce iti doresti sa fie vizibil pe scena. Iata cateva repere care iti pot fi de folos :

Nr. de persone Inaltime scena
Mai mic de 100 persoane0,2 m - 0,4 m
Intre 100 - 300 persoane0,4 m - 0,6 m
Intre 300 - 500 persoane0,6 m - 0,8m
Mai mult de 500 persoane0,8 m - 1,2m

Pe ce suprafata se monteza scena:

Cel mai bine si usor este ca scena sa fie montata pe o suprafata perfect plana, Scena se poate monta si pe o suprafata care nu este plana ; dar atunci se foloseste un sistem cu totul special care are alte accesorii pentru picioarele de sustinere. Acest lucru va face ca timpul de montaj sa creasca, precum si costurile.

Diferite moduri de scena

In general oamenii se gandesc la forma scenei ca la ceva de forma patrat sau dreptunghi. Desi scenele sunt construite de obicei din placi de tip Nivtec cu dimensiuni 2x1 m, poti sa-ti creezi propriul set-up personalizat evenimentului tau .

 • Scena in forma de U
 • Scena dreptunghiulara cu colturi rotunjite
 • Scena in forma de "Y"
 • Scena in forma de "T"
 • Scena dreptunghiulara

Cum se poate imbraca scena

Indiferent de inaltimea scenei, in partea de jos a ei este absolut necesar sa utilizati o panza neagra (fusta de scena), sau orice altceva care poate acoperi atat partea din fata cat si lateralele.

Mai mult decat atat, de pot folosi pentru fundalul scenei, diferite alte accesori, banere, sau printuri customizate. Mai spectaculos pentru lansari se pot utiliza pe spatele scenei suprafete de retroproiectie sau video-wall-uri.

Nu uita desemenea si podeaua scenei putand alege sa folosesti mocheta sau linouleum ales in nouanta de culoare pe care o doresti.

Sunet - Sonorizari evenimente

De cate ori ti s-a intamplat la un eveniment sa nu poti fi auzit ... sau sistemul de sunetul sa fie la un nivel deranjant. Poti sa ai un eveniment pregatit in detaliu, dar un sistem de sunet prost sau impropriu calibrat iti poate spulbera bunele intentii .

Amplasarea corecta a sistemului de sonorizare

Pentru ca evenimentul tau sa aiba impactul scontat este foarte important sa beneficiezi de un sistem de sunet potrivit locatiei si tipului de eveniment. Exista foarte multe tipuri de sisteme de sonorizare (boxe) - unele sunt folosite pentru speech altele pentru muzica (concerte live ).Nu neglija tipul si marca acestora .

Va fi tot timpul o problema atunci cand pui un microfon in dreptul unei boxe. Sunetul cauzat poate fi auzit la evenimente ca o distorsiune, suierat care iese din boxe trece in microfoane si se reamplifica. Acest sunet se numeste microfonie. Amplaseaza cu grija sistemul de sunet in spatiul de eveniment astfel incat sa eviti aceasta problema deosebit de grava.

Datorita spatiului este posibil ca nu intotdeauna sa poti pozitiona sistemul de sunet in mod ideal sau estetic totusi intotdeauna trebuie sa tii cont de modul in care poti evita aceasta problema. De obicei microfoniile se intampla pe anumite plaje de frecventa ale sunetului.

Desi nu exista solutii magice pentru rezolvarea acestei probleme , un inginer de sunet pregatit, poate reduce riscul aparitei a unor astfel de probleme prin folosirea unui Eq sau a altor echipamente suplimentare.

Pentru evenimente mari sau concerte este posibil sa fie nevoie de inca un sistem de sunet pentru a te asigura ca si audienta foarte indepartata aude. Aceste sisteme se numesc sisteme de intarziere.

Inginerul de sunet care actioneaza asupra sistemului de sunet, trebuie sa aiba grija ca sunetul sa fie egal in toata sala . El trebuie sa elimine microfoniile , sa maximalizeze volumul daca este posibil fara a distorsiona sunetul.

Marimea salii, orientarea, asezarea materialelor si numarul de persoane participante sunt toate componente care afecteaza calitatea sunetului.

Spatiile care pot crea probleme pentru sunet sunt cele cu suprafete mari de sticla, otel, gresie. Locatiile respective au mult ecou si distorsioneaza sunetul. Pentru a imbunatati acustica spatiului de eveniment este uneori necesar adaugarea unui décor complet nou (draperii , etc) .

 • Sistem Dynacaord Cobra
 • Sistem Line Array EV XLC
 • Sistem Kv2 audio

Alegerea microfoanelor pt eveniment

Sunt multe tipuri de microfoane pentru diverse aplicatii sau pentru oameni diferiti .Un inginer de sunet bun te va ajuta si iti va alege tonul potrivit pentru prezentare. Intrebarile pe care trebuie sa ti le pui: Care este stilul si experienta vorbitorului in a folosi microfonul ? Ii place sa se miste pe scena in timp ce vorbeste? Ii este confortabil sa tina microfonul in mana? La evenimentul tau sa va vorbi sau va fi si un artist cantaret? Raspunsurile la aceste intrebari te vor ajuta sa alegi cele mai bune microfoane pentru nevoile tale.

 • Microfon fix
 • Microfon conferinta si pupitru orator
 • Microfon condenser conferinta
 • Sistem discutii

Wireless vs cu Fir

Oamenii cer microfoane wireless dar de fapt cei mai multi nu au nevoie de ele. Microfoanele wireless sunt necesare in lumea entertainmentului dar nu trebuie sa uiti ca exista si alte optiuni .

 • Pupitru orator
 • Microfon conferinta

Microfoanele wireless sunt mai costisitoare ca prêt, asa ca gandeste-te sa le folosesti doar cand este necesar. Prezetatorii dvs au intr-adevar nevoie sa se plimbe sau pot face asta si de pe loc. Daca prezentatorii dvs se misca si au nevoie de maini libere atunci un head-set sau o lavaliera poate fi solutia.

 • Microfon tip lavaliere
 • Microfon mobil (wireless)

Daca prezentatorul va pune intrebari in sala si va dori sa i se raspunda , atunci este indicat un microfon mobil (hand-heald).

Daca decizi sa folosesti microfoane wirless este indicat sa te asiguri ca firma de sonorizari iti poate asigura echipamente de ultima tehnologie . Daca providerul tau nu foloseste echipamente de ultima generatie, receiverele microfoanelor pot interfera cu alte echipamente si device-uri si pot crea interferente.

Daca providerul tau nu foloseste echipamente de ultima generatie , reciverele microfoanelor pot interfera cu alte echipamente si device-uri si pot crea interferente.

Heands-free microfon

Un microfon care iti permite “maini libere” poate fi cu fir sau fara. Este folosit pe post de lavaliera unde este singura optiune, dar exista si microfoane head-set (purtate pe cap). Lavaliera este un echipament traditional care se prinde de cravata, camasa sau de rever- ul hainei. Este cea mai comuna solutie, dar nu intotdeauna da un sunet bun. Este recomandata atunci cand prezentatorul se misca putin (prezentatorul sta jos sau este intr-un studio). Daca prezentatorul isi intoarce capul dintr-o parte in alta si vorbeste departe de microfon atunci pot aparea probleme.

Microfonul de ureche sau cel de cap (head-set-ul) au marele avantaj ca se misca odata cu capul prezentatorului si sunetul va fi intodeuna bun. Foarte putini prezentatori sunt constienti despre utilizarea microfoanelor, totusi entertainerii si comentatorii sportivi sau oameni din televiziune care lucreza cu ele vor sti cel mai bine sa le foloseasca.

Servicii Lumini

Iluminatul evenimentului tau

Fara indoiala, iluminatul are un mare impact vizual asupra unui eveniment. Luminile sunt un element care creeaza un mediu cu adevarat distinct si original. Din pacate, iluminatul este mereu sub-bugetat. Nu uitati de importanta luminilor! Dupa ce ai depus efort in organizarea evenimentului, asigura-te ca atentia spectatorilor este acolo unde vrei tu sa fie.

Mai jos vei vedea ca sunt multe aplicatii in care se folosesc luminile.

Luminile functionale

Asigura-te ca invitatii tai vad ceea ce vrei tu sa vada. Trebuie sa canalizezi atentia invitatilor tai acolo unde vrei tu. La ce vrei sa se concentreze invitatii atunci cand intra in sala de eveniment? La decor? La monitoare? La savalete? La bufet? La logo-ul dvs?

Va exista pe scena un prezentator? Vor folosi pupitru sau vor merge prin sala in timp ce vorbesc?

Vor aparea pe un ecran de videproiectie? Diferitele nivele de intensitate ale luminilor si culorilor trebuie sa satisfaca toate aceste scenarii. O lumina incorporata in pupitru poate fi suficienta pentru vorbitor sa vada notitele, dar nu suficienta pentru ca invitatii sa vada notitele lui\ei, sau pentru o camera video sa redea o imagine buna.

 • Proiectie Gobo sigla Firma "abott"
 • Proiectie sigla produs+iluminat architectural
 • Proiectie sigla produs + iluminat
 • Lumini scena
 • Lumini scena + constuctie truss aluminiu
 • Lumini scena + constructie truss aluminiu

Aminteste-ti despre luminile de exterior

Te-ai gandit sa iluminezi exteriorul salii de evenimente? Pentru a face o impresie buna invitatilor care vin sau pleaca, nimic nu are un efect mai bun decat iluminatul exterior al unui cort sau a unei cladiri.

 • Iluminat architectural exterior coloane
 • Iluminat architectural exterior coloane
 • Iluminat architectural exterior fatada cladire
 • Iluminat architectural exterior fatada cladire
 • Iluminat architectural exterior fatada cladire + proiectie gobo

Iluminatul estetic

Lumini ambientale

Nu vrei ca sala de eveniment sa fie prea inchisa, neiluminata, dar cu siguranta nu vrei nici ca luminile sa fie foarte puternice. Foloseste in sala o lumina calda, stralucitoare. Albastrul si movul vor da sentimentul de “o seara cool”, galbenul, rosul dau o tenta energica vizuala.

Iluminatul unor pereti sub forma de raze este o modalitate foarte buna de a –i colora placut, incalzesc sala si evidentiaza elementele arhitecturale ale salii. In general aceste lumini sunt inexpresive, usor de setat si care pot fi puse ca atare sa ilumineze pereti.

 • Iluminat architectural interior albastru
 • Iluminat architectural interior magenta
 • Iluminat architectural interior verde
 • Iluminat architectural spate prezidiu
 • Iluminat architectural in culorile companiei
 • Iluminat architectural in culorile companiei

Lumini decorative

Adu-ti aminte, culorile reci, saturate sunt adesea folosite pentru a scoate in evidenta decorul.

Iluminarea specifica cu diverse modele cum ar fi: aranjamente florale, proiectarea unei imagini

Gobos-urile sunt accesorii ale luminilor care se pun in interiorul aparatului pentru a proiecta un text mic, logo-uri, sau alte imagini multicolore. Ele pot proiecta de asemnea si modele pentru tavane, pereti si podea.

Luminile nu doar incalzesc atmosfera din sala, ci subliniaza si culoarele existente. De asemenea, luminile atrag atentia asupra spatiului unde se tine evenimentul.

 • Lumini inteligente gobo efect apa
 • Moving-head-uri diverse proiectii
 • Moving-head poiectie diverse efecte
 • Proictie gobo trandafir
 • Moving head proiectie trandafir
 • Proiectie gobo personalizat

Logistica

Daca evenimentul are loc in sediul dvs sau in afara lui, trebuie sa stiti raspunsurile la aceste intrebari:

 • Sala dvs are suficienta putere electrica sau este necesar un generator?
 • Care este inaltimea tavanului?
 • Daca ai nevoie de o sala mai intunecata pentru o prezentare, sunt acolo ferestre sau spoturi in tavan care trebuie acoperite?
 • Daca exista lumini in sala, pot fi redirectionate intr-o zona care sa nu influenteze evenimentul tau?
 • Puteti ilumina artistii sau prezentatorii?
 • Se pot controla luminile de pe scena, pentru a rula o videoproiectie?
 • Luminile iti iau timp ca sa le setezi?
 • Ai timp suficient de instalare a luminilor?
 • Exista in locatia ta restrictii privind atarnarea luminilor? Daca e asa, poti suplimenta costurile aferente unui sistem de prindere a luminilor?

Videoproiectie

Mai mult decat oricand , traim intr-o lume vizuala. O imagine valoreaza mai mult decat 1000 de cuvinte. In fiecare zi o multitudine de imagini isi striga mesajele lor. Daca sunteti multumiti cu aceasta tendinta, aceasta trebuie sa indeplineasca asteptarile publicului dvs si sa recunoasca valoarea ei la evenimentul dvs. Partea video devine rapid una dintre cele mai creative medii de productie.
Partea video permite vaste posibilitati atunci cand vrei sa transmiti un mesaj, pt schimbul de informatii pentru evenimentul tau.
Utilizarea video-proiectiei pentru:

 • A sustine o prezentare verbala atragand atentia prin imagini ( date, grafice)
 • A va asigura ca toata lumea din incapere poate vedea prezentarea.
 • A anima mesajele proiectate
 • Recunoasterea de catre public a sponsorilor si a clientilor de onoare
 • A ilustra elemente care nu pot fi aduse fizic in locatie.


De obicei exista 3 elemente vizuale care se proiecteaza:
 • filmuletele POWER-POINT – utilizati un scris mare, sariti peste animatie si redati un minim de continut.
 • VIDEO + DVD-URI – ofera o inalta definite si aduce imaginile la viata
 • MARIREA IMAGINII – atunci cand imaginile sunt proiectate de un prezentator ai nevoie de un comutator video.
In cazul in care vrei sa se proiecteze din mai multe surse, veti avea nevoie de un dispozitiv de comutare video. Cu acesta aveti posibilitatea sa faceti trecerea imaginilor din toate sursele de redare.

Cate ecrane sunt necesare, care sa fie marimea lor si unde ar trebui montate?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa stiti 3 lucruri:

 • Totalul participantilor la eveniment; In general vorbind, daca ai multe persoane in sala, ar fi necesare mai multe ecrane.
 • Dimensiunea si aspectul salii – in cazul in care sala este suficient de mare, vei avea nevoie de 2 sau mai multe ecrane in fata, astfel incat participantii din ambele parti ale salii sa poata vedea bine.Te-ai uitat vreodata la un TV dintr-o parte? Nu este un unghi visual foarte bun. Asa ca, in acest caz trebuie sa ai in vedere ca pozitionarea ecranelor sa fie dreapta ca oamenii sa poata vedea din orice colt al salii. In cazul in care sala este mica, un singur ecran este de ajuns. Asigura-te ca dimensiunea imaginilor si a ecranului este adecvat , ca toata lumea sa poata vedea. In cazul in care sunt mai multi oameni intr-o sala lunga si ingusta, pune suplimentar in spatele salii de-a lungul peretilor ecrane care sa fie pozitionate mai sus decat capetele invitatilor.
 • Continutul si dimensiunea imaginii care urmeaza sa fie proiectate: Daca vrei sa proiectezi imagini , logo-uri ale sponsorilor si caracterele sunt mari, atunci iti trebuie si un ecran mare.In cazul in care prezentarea ta este complexa( date+text) ai nevoie de un ecran mare ca toata lumea sa poata vedea clar imaginile.

Cat de luminos trebuie sa fie videoproiectorul?

Luminozitatea lui se masoara in ansilumeni. Realizarea luminozitatii corecte depinde de de acesti factori:

 • Luminozitatea salii unde este amplasat, - nu o sa ai nevoie de o luminozitate puternica daca sala este intunecata, si nu te vei lovi de lumina ambientala. Pe de alta parte, daca ai in sala orice fel de lumina, proiectorul tau trebuie sa fie mai puternic, sau il pui intr-o sala intunecata. Vezi cat de luminoasa devine sala? Vei apela la lumina ambientala? Exista lumina directa in sala unde este videoproiectia? Vei avea nevoie de lumina pentru a-ti lua notite? Vor fi ferestrele neacoperite?
 • Informatia- daca proiectati detalii, lucruri complicate, atunci un proiector mai puternic este necesar pentru a putea vedea clar toata lumea din sala. Dar daca proiectati imagini mari cuvinte ingrosate, luminozitatea nu va mai fi prioritara.
 • Dimensiunea imaginii – Daca proiectezi o imagine mare, luminozitatea proiectorului va ilumina si sala, si atunci impactul vizual asupra imaginii este foarte bun.

Ce fel de ecran este potrivit pentru sala ta?

Ecranul de proiectie patrat tinde sa devina un trecut, cu exceptia cand evenimentul dvs este unul de afaceri. Cele mai multe firme folosesc ecrane care se intind in forma neobisnuita, care au un impact vizual puternic asupra publicului.Exista de asemnea alternative, care includ proiectie pe corturi, cladiri sau alte suprafete.

Retroproiectie sau videoproiectie?

Retroproiectie

Proiectia din spatele ecranului este cea mai buna metoda. Aceasta va asigura ca zgomotele din sala sau oamenii care se plimba prin fata lui nu afecteaza imaginea Dezavantajul este ca aveti nevoie de spatiu mare in spatele ecranului.

Videoproiectie

Proiectia din fata, va spori usor calitatea imaginilor dar trebuie luate in calcul obstacolele din sala. Daca proiectorul este pozitionat in public exista sansa ca din cauza oamenilor din sala, acesta sa fie afectat. El va trebui pozitionat astfel incat sa nu fie lovit, vor trebui mascate cablurile de pe jos ca oamenii sa nu se impiedice de ele,Trebuie avut in vedere ca cineva din sala se poate plimba prin fata lui si poate afecta imaginea. Daca singura posibilitate este de a proiecta din fata, poti evita aceste obstacole prin agatarea VP.

Newsletter

Descarca PDF
Descarca!
Oferta completa
in format PDF